Acest website foloseste cookie-uri pentru a furniza vizitatorilor o experienta mult mai buna de navigare si servicii adaptate nevoilor si interesului fiecaruia.

"Cookie"-urile au rolul de a facilita accesul si livrarea serviciilor folosite de utilizator de internet, precum personalizarea anumitor setari (limba, tara, preturi afisate in moneda nationala).

Rugăciunea, hrana sufletului

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Seminarul Teologic Slobozia organizează concursul Rugăciunea, hrana sufletului, dedicat elevilor din ciclul gimnazial.

Vă rog să prezentați acest concurs elevilor dumneavoastră și să îi îndrumați în alcătuirea lucrărilor.

Premierea se va face în format fizic, la sediul fiecărui Protopopiat.

Vor fi premii și se vor acorda diplome de participare atât elevilor cât și profesorilor.

 

FORMULAR DE APLICAŢIE

ANUL ȘCOLAR 2021-2022

CONCURS INTERJUDEȚEAN

Rugăciunea, hrana sufletului”

  1.    INFORMAŢII DESPRE APLICANT

Numele instituţiei/unităţii de învăţământ aplicante:

Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia

Adresa completă

str. Al. Odobescu nr. 2, Slobozia, Ialomiţa

Nr. de telefon/fax

Tel.: 0243231796

Site şi adresă poştă electronică

E-mail: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

Coordonatori

Pr. Cons. Rusu Manuel

Pr. Prof. Insp. Ion Marian

Pr. Prof. Insp. Mișu Spiroiu

Pr. Prof. Marin Sebastian

Echipa de proiect

Pr. Prof. Pătrașcu Constantin

Pr. Prof. Mititelu Laurențiu

Pr. Prof. Stanciu Cătălin

Pr. Prof. Vasile Alexandru Daniel

Protos. Prof. Maxim Budea

Prof. Diaconescu Adin

Numărul cadrelor didactice participante la proiect

40

  1. INFORMAŢII DESPRE PROIECT

B.1. Titlul proiectului: „Rugăciunea, hrana sufletului”

B.2. Precizați tipul activității principale din cadrul proiectului: CONCURS INTERJUDEȚEAN

B.3. Domeniul în care se încadrează proiectul: Domeniul ştiinţific

B4: Ediţia: nr. I

B5. Locul și perioada de desfășurare a activității principale: Protopopiate, Parohii, Școli din județele Ialomița și Călărași

B6: Număr participanţi la concurs (estimativ): 250 (elevi și cadre didactice)

B7: Bugetul proiectului:

Buget total

Buget solicitat MEN

Contribuţie proprie/alte surse

3600 RON

-

3600  RON

B8: Proiectul este cu participare:   directă

  1. PREZENTAREA PROIECTULUI

      Concursul interjudețean Rugăciunea, hrana sufletului este organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte VINCENȚIU, Episcopul Sloboziei și Călărașilor de către Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia în parteneriat cu Episcopia Sloboziei și Călărașilor și Inspectoratele Școlare din județele Ialomița și Călărași.

      Prezentul concurs se adresează elevilor din ciclul gimnazial din cele două județe, profesorilor de religie și preoților coordonatori ai grupurilor catehetice parohiale.

D. ARGUMENT

         D.1. Argument justificare, context:

Pornind de la hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române de a declara anul 2022 drept An omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și An comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț în Patriarhia Română, Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia inițiază o propunere de colaborare cu școlile din cele două județe ale Eparhiei pentru a-i ajuta pe elevi să descopere rolul, importanța și necesitatea rugăciunii ca factor de menținere a legăturii cu Dumnezeu și cu aproapele și ca mijloc de propășire în urcușul duhovnicesc.

         Temeiul dogmatic care stă la baza acestui proiect este faptul că omul este ființă personală, creată după chipul lui Dumnezeu cu menirea de a ajunge la asemănarea cu Creator său. Având prin creație vocația comuniunii, omul se definește ca ființă socială deschisă comunicării. Cea mai sublimă formă de menținere a legăturii cu Dumnezeu este rugăciunea, care, pornită din inima plină de iubire, îl conduce pe om la o tot mai strânsă comuniune cu semenii în spațiul eclesial.

În urma experimentării rugăciunii ca mijloc de închegare a comuniunii cu Dumnezeu și semenii se va descoperi inevitabila și necesara împletire în viața elevilor a studiului religiei cu experiența duhovnicească personală și comunitară.

        

D.2. Scopul proiectului:

Concursul Rugăciunea, hrana sufletului își propune să cultive, în rândul elevilor din ciclul gimnazial din județele Ialomița și Călărași, frumusețea unui mod de viață construit pe relația de comuniune a omului cu Dumnezeu și cu aproapele prin rugăciune și să accentueze rolul și necesitatea rugăciunii în viața credincioșilor.

D.3. Obiectivele specifice ale proiectului:

a) creșterea gradului de implicare a elevilor din clasele V-VIII în studierea disciplinei religie;

b) dezvoltarea interesului elevilor pentru aplicarea în viața de zi cu zi a cunoștințelor predate la ora de religie;

c) experimentarea rugăciunii în viața personală și comunitară;

d) promovarea valorilor și a invățăturii creștine în comunitățile religioase locale;

e) stimularea creativităţii şi a comunicării în contextul interdisciplinar;

f) popularizarea valorilor și valențelor  Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia în comunitatea locală, promovarea imaginii de școală cu valori morale creștine,  potențial educațional  deosebit și rezultate de excepție.

D.4. Descrierea grupului ţintă căruia i se adresează proiectul:

Elevii din clasele V-VIII din județele Ialomita și Călărași care studiază disciplina Religie.

D.5. Beneficiarii direcți și indirecți:

Beneficiarii direcți sunt elevii din clasele V-VIII, iar beneficiarii indirecți sunt părinții, cadrele didactice și comunitățile religioase din care fac parte.

D.6. Durata proiectului: 21 februarie 2022 – 31 mai 2022.

D.7. Descrierea activităţilor / Regulament:

Elevii din clasele V-VIII din județele Ialomița și Călărași vor fi îndemnați și îndrumați de profesorii de Religie / profesorii de română, în colaborare cu preoții parohi, să alcătuiască sub formă de poezie sau proză o rugăciune adresată Sfintei Treimi, Maicii Domnului sau sfinților sau un eseu religios în care să argumenteze importanța rugăciunii în viața creștinului.

Lucrarea va trebui să fie scrisă de mână și să nu depășească întinderea unei coli de tip A4.

Fiecare elev va participa la concurs cu o singură lucrare.

Profesorii îndrumători vor centraliza lucrările și vor decide care dintre ele se încadrează pentru a fi prezentate la etapa finală, care se va organiza în format fizic, la fiecare Protopopiat.

Etapele finale se vor organiza începând cu 14 martie 2022, la data, ora și locația stabilită de Protopop în consultare cu Inspectorul de Religie din județul respectiv și cu conducerea Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia, locația fiind sfânta biserică.

La faza finală, elevul va recita sau va citi propria creație în fața juriului format din Protopop sau reprezentant al acestuia, Inspectorul de Religie, reprezentantul Seminarului, un profesor de religie și un profesor de limba română.

La festivitatea de prezentare elevii participanți vor veni însoțiți de profesorii de religie și/sau preoții parohi și de elevii care sunt implicați în acțiunile cu caracter religios pentru a-și susține colegii.

În urma deliberării juriului se vor acorda: 1 premiu I, 1 premiu II, 1 premiu III, 3 mențiuni și diplome de participare elevilor participanți nepremiați.

Întâlnirea cu elevii participanți va avea următorul desfășurător: Slujba Tedeumului, prezentarea lucrărilor, deliberarea juriului și scrierea diplomelor, premierea și rugăciunea de final.

În timpul deliberării, reprezentantul Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia va prezenta elevilor prezenți oferta educațională a școlii teologice, iar grupul coral restrâns al Seminarului va intepreta câteva piese religioase, fiind un bun prilej pentru elevii participanți să cunoască mai amănunțit activitatea Seminarului Teologic Slobozia.

D.8. Valoarea premiilor:

Premiul I – 200 lei, Premiul II – 150 lei, Premiul III – 100 lei, Mențiunea I – 50 lei, Mențiunea II – 50 lei, Mențiunea III – 50 lei.

Fondul de premiere se va asigura prin colaborarea dintre Protopopiate și Seminar pentru atragerea de donații sau sponsorizări.

D.9. Rezultate calitative și cantitative aşteptate ca urmare a implementării proiectului:

- cultivarea deprinderilor de a învăța, efort și perseverența;

- creșterea interesului pentru disciplina Religie.

Rezultate tangibile:

  1. Numărul de elevi participanți la concurs.
  2. Calitatea lucrărilor elevilor înscriși în concurs.
  3. Numărul de premii.
  4. Premierea pe Protopopiate.
  5. Fotografii și scurte filmări (interviuri).

D.10. Modalităţi de monitorizare şi de evaluare ale proiectului.

Evaluarea proiectului se va realiza pe parcurs (chestionare, impresii) și printr-o fișă de monitorizare, o evaluare finală printr-un raport narativ.

Monitorizarea se va realiza printr-o fişă de observaţie a activităţilor, a gradului lor de realizare, încadrare în timp şi buget.

D.11. Modalități de asigurare a continuității /sustenabilității proiectului.

1. Proiectul va continua și în anii școlari următori, necesitatea lui derivând din competențele recomandate elevilor.

2. Sustenabilitatea lui este  asigurată de  fundamentarea proiectului pe nevoi educative reale, de resursele umane implicate, dar și a partenerilor și a ofertelor lor de activități.

D.12. Activităţi de promovare / mediatizare şi de diseminare pe care intenţionaţi să le realizaţi în timpul implementării proiectului.

Promovarea, mediatizarea și diseminarea proiectului  se va realiza direct în ședințele metodice ale ISJ Ialomița și Călărași, în cadrul acțiunilor metodice, prin colegii elevilor implicați,  interviuri în media locală, filmări și fotografii ale activităților pe site-urile instituțiilor implicate și pe rețelele de socializare.

D.13. Parteneri implicaţi în proiect:

1. Inspectoratul Şcolar Judeţean Ialomiţa;

2. Inspectoratul Școlar Județean Călărași;

3. Episcopia Sloboziei și Călărașilor prin cele șase Protopopiate;

4. Seminarul Teologic Ortodox ”Sfântul Ioan Gură de Aur” Slobozia.